Frugtbarhed – et fælles anliggende?!

IMG_6163   IMG_6167

(Du finder min kalender nederst i mit blogindlæg)

 

Hold nu op en vidunderlig begyndelse på juni måned, det er sommer, når det er bedst. Det er sommer, mens dagene stadig bliver længere og lysere, og mens alting stadig er helt frodigt, sprødt og grønt. Jeg er ikke så god til morgenpraksis ude i byen om vinteren, men denne årstid giver mig lyst til at komme tidligere op og komme ud i sommermorgenen. Jeg var til morgenyoga hos Birgitte Helweg sidste uge, og jeg påbegyndte min egen Morgenmeditation og blid yoga i dag hos Aalborg yogastudio, og det er sååå skønt at komme ud i sommermorgenen og vække kroppen blidt og samtidig mærke dens styrke.

 

Mit blogindlæg i dag handler om p-piller og frugtbarhed, jeg har længe undret mig over vores tilgang til at spise p-piller og vores opfattelse af frugtbarhed. Det endelige skub til at komme til tasterne på emnet var, da min datter spørgende siger: ”jamen er frugtbarhed ikke kun pigens ansvar?!”. Jeg må nok advare om, at jeg blev temmelig opslugt og en anelse indigneret, da jeg kom i gang.

 

Jeg vil blive superglad, hvis du har lyst til at deltage i debatten, så vi kan spotte vores egne fordomme og blinde vinkler, men særlig, så vi kan blive klogere og tilbyde de smukke unge piger  de bedste muligheder for at træffe sunde og selvkærlige valg.

 

Here it goes:

Jeg fik p-piller, da jeg var 15 år, det lå ligesom i luften, at det var det, man gjorde. Det var praktisk, det var nemt. Der blev ikke snakket så meget om, hvad de der p-piller egentlig gjorde, og hvorfor det var mig, der skulle bruge beskyttelse og ikke min kæreste. Jeg husker ikke engang, at tanken dukkede op i mig. Jeg spurgte ikke, jeg diskuterede det ikke. Det var nærmest som en naturlov på niveau med tyngdeloven, at det var mig, der skulle bruge beskyttelse. Jeg forstår godt – måske især mine forældre – fordi det er en sikker måde at forhindre, at ens datter bliver mor som 15-årig. Men jeg forstår ikke, at man som offentlig instans i dette tilfælde i form af den læge, der udskrev recepten, at der faktisk er visse risici forbundet med at tage p-piller.

Jeg ville gerne, han havde fortalt mig:

  • at der er en vis risiko for, at p-piller fucker mine hormoner op
  • at p-piller egentlig er opfundet til kvinder, der ikke skal have flere børn, og som ikke er følsomme over for kunstige hormoner
  • at hormonsystemet og feedbacksystemet mellem hypofyse og æggestokke modnes indtil, jeg bliver 21 år, og at det derfor i denne periode ikke er hensigtsmæssig at forstyrre systemet af kunstige hormoner
  • at hvis dette forstyrres kan det for nogle kvinder betyde, at det kan være svært at få gang i en naturlig cyklus igen, at der kan gå år, før det sker, at det kan medføre hormonelle ubalancer, som igen afføder en række gener (fx uønsket hårvækst, uren hud, fertilitetsproblemer etc.
  • at p-piller for nogle kvinder betyder, at der nærmest lægges et låg på følelsen af at være sig selv og at kunne mærke sig selv
  • at frugtbarhed er et fælles anliggende, og ikke noget jeg alene har et ansvar for

 

Ok, jeg tilgiver ham, det er ikke sikker, at han vidste det. Jeg er sikker på, at han udskrev recepten med de bedste intentioner.

Jeg har været ved at rydde op i mine gamle fotografier, og falder ved den lejlighed over billeder fra min barn-og ungdom, og jeg kan simpelt hen se, at mit ansigt ændrer sig markant, efter jeg begynder på p-piller, og jeg kan se, hvordan det ”falder på plads” igen 5 år efter. Jeg ser oppustet og usund ud. Da jeg stopper med p-piller, går der dog et år, inden jeg får en normal cyklus igen, hvor jeg oplever mange gener og udfordringer på vejen tilbage til en normal cyklus.

 

Jeg er helt med på, at det er langt fra alle piger og kvinder, hvis hormonsystem reagerer på denne måde. Men jeg oplevede ikke på noget som helst tidspunkt at blive informeret om, at det var en mulighed. Og det er heller ikke sikkert, at jeg som 15 årig havde været i stand til at forholde mig til det.

 

Jeg har dog stor lyst til at stille en masse spørgsmål, jeg har lyst til at blive klogere, jeg har lyst til at skabe en debat om emnerne.

 

Hvem har ansvaret for frugtbarhed?

 

I mine øjne er det et fælles anliggende mellem de to mennesker, som har sex med hinanden. Men disse to menneskers holdninger farves jo i høj grad af samfundets normer, og jeg finder det tankevækkende, at det heller ikke hos ret mange piger i dag, dukker den tanke op:

Hvorfor er det mig, der skal tage p-piller?

 

Jeg har oplevelse af, at det stadig er en naturlov. Seksuel aktiv = p-piller! Jeg savner en debat om, hvad p-piller gør ved den unge kvindekrop. Kan vi tage test, inden p-pilleren ordineres og måske opfange de piger, der reagerer særlig uhensigtsmæssig på p-piller? Jeg savner, at de bliver tilbudt en reel oplysning om fordele og ulemper, og at de får tilbudt et reelt valg. For, hvordan kan de vælge fordelene ved en naturlig cyklus til, hvis der ikke findes nogen omkring dem, der kan fortælle om det og ved, hvordan det opleves? Hvordan kan de unge piger ”tillade sig den besværlighed” ikke at bruge p-piller, når alle andre piger gør. Når de ligefrem har den opfattelse, at frugtbarhed er deres ansvar alene. Hvornår er det blevet en norm blot at forvente, at en ung kvinde pr. definition er beskyttet mod graviditet?

 

Hvad kunne vi gøre i stedet? Mit forslag vil være kondom og pessar og måske på sigt kun pessar, hvis man har en fast kæreste. En cyklus-computer. Jeg vil foreslå dyb kendskab til cyklus, så du faktisk kan lære din krop så godt at kende, så du ved, hvornår du kan blive gravid (en metode, der er lige så sikker som p-piller, hvis man ikke har ubeskyttet sex i de dage, hvor man kan blive gravid).

 

Jeg kunne tænke mig at diskutere forskellen på én enkelt fortrydelsespille og p-piller i mange år? Er det bedre med et enkelt uheld og kort påvirkning eller årelang påvirkning? Jeg kunne tænke mig, at vi generelt talte om frugtbarhed som et fælles anliggende.

 

Jeg ved, at nogle gange, så bliver en kvinde gravid, også selv om ALLE forholdsregler er taget. Jeg kender kvinder, der er blevet gravide på p-piller, på spiral, få dage efter menstruation ect.. , nogle gang er der bare én, der VIL igennem uanset alle forholdsreglerne.

 

Frugtbarhed bliver nærmest opfattet som en sygdom. Men det er i virkeligheden en stor gave, og hele forudsætningen for, at vi er her. Det er også et faktum vi må forholde os til, når vi har sex. Hvis vi vil have sex, så må vi også deale med frugtbarheden. P-piller minder for mig at se om den måde vi sprøjter vores marker med gift! Vi bombarderer det, vi ikke vil have med så stor ødelæggelse, og når vi så skal til at have fat på det, vi gerne vil have – afgrøder/frugtbarhed, så bliver vi overrasket over, at der stadig er giftrester tilbage. At vi ikke blot bliver gravide!!

 

Jeg er med på, at dette er et meget komplekst emne. At læger og forældre giver deres patienter/døtre p-piller for at beskytte dem og for at gøre det allerbedste for dem. Jeg er med på, at frugtbarhedsansvaret falder tilbage på kvinden fordi – ja, fordi det er hende, der kan blive gravid.

Men lad os være nysgerrig, lad os stille spørgsmål til os selv og til hinanden:

Er p-piller for unge piger? For nogen i det hele taget?

 Er det overdrevet frygt? Og passer p-piller rigtig godt til nogle grupper af kvinder?

 Er frugtbarhed kvindens ansvar? Eller er det et fælles anliggende?

Hvad nu hvis en ung kvinde på sigt, kan kende sin krop og cyklus så indgående, at hun ikke behøver prævention andet end i de såkaldte “usikre” perioder?

?

?

?

Lad mig høre fra dig ;o)

 

Ønsker dig en vidunderlig sommeruge. Kærlig hilsen M

 

KALENDER: 

NYHED: SOMMERMORGEN-MEDITATION OG BLID YOGA

Kom til en times blid morgenyoga og meditation, hvor vi langsomt vækker kroppen i de lyse sommermorgner. Hvis du har tid bagefter har du mulighed for at nyde en kop te (eller kaffe). Er vejret rigtig godt, kan det være vi går op på tagterrassen, så hav lune sokker og en god trøje med for en sikkerheds skyld.
DATOER: Tirsdag d. 14. juni, fredag d. 24. juni, tirsdag d. 28. juni. Kl. 7.30-8.30
Pris: 100,- kr
TILMELDING:Send en mail eller sms til: kontakt@mettehyldgaard.dk eller 26133278

Du finder begivenheden her på Facebook: 

 

PAUSERUM I AALBORG YOGASTUDIO

TORSDAGS-PAUSERUM d. 9. Juni, d. 16. Juni, d. 23. Juni og d. 30. Juni, kl. 19.00-20.15. PRIS: 100,- kr. pr. gang. STED: Aalborg Yogastudio, Vesterbro 18, 2. sal (bygningen Fremtiden)

ET TIRSDAGS-PAUSERUM tirsdag d. 7. Juni

Kl.: 16.30-18.00. Pris pr. gang 150,- kr.

Læs mere her: Pauserum, forår 2016

TILMELDING foregår ved at sende en mail eller en sms til: kontakt@mettehyldgaard.dk / 26133278. Betaling på disse hold foregår ved at indsætte pengene på Aalborg Yogastudios bankkonto: Merkur Andelskasse 8401-1250622

PAUSERUM PÅ DIN ARBEJDSPLADS

Kunne du tænke dig at opleve mit Pauserum på din arbejdsplads, så kig nærmere på denne brochure, som min dygtige grafiker Heidi Skodborg har lavet. Mail den eller print den ud til din chef. Eller hvis du er chef, så se, hvorfor dine medarbejdere skal forkæles med et Pauserum: Brochure om Pauserum

TILMELDING foregår ved at sende en mail eller en sms til: kontakt@mettehyldgaard.dk / 26133278. Betaling på disse hold foregår ved at indsætte pengene på Aalborg Yogastudios bankkonto: Merkur Andelskasse 8401-1250622

Du kan læse mere om Pauserum her: http://mettehyldgaard.dk/pauserum/

 

MØDREGRUPPE I BUTIK GEJST

Vi begynder igen til august, hvis du er interesseret i at komme med på det næste hold. Du kan tilmelde dig her på mobilnr: 26133278 eller ved at sende en mail til: kontakt@mettehyldgaard.dk

Læs mere her: http://mettehyldgaard.dk/modregruppe-i-gejst/

 

 

NY NORDISK KVINDECIRKEL

Der er igen mulighed for at deltage i denne cirkel i 2016, vi begynder i september. Datoerne for mødegangene er: onsdage d. 14. september, d. 12. oktober, d. 16. november, d. 14. december, d. 11. janaur, d. 15. februar, d. 15. marts, d. 12. april, d. 3. maj og d. 7. juni.

Du kan læse meget mere her:http://mettehyldgaard.dk/workshops-forlob/

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/514441442076406/ 

 

RETREAT FOR KVINDER PÅ ØRSELV KLOSTER

Har du lyst til i et par døgn at trække dig fra hverdagen og alle hverdagens gøremål. Få serveret dine måltider, blive guidet i blide yogaøvelser og meditationer, få inspirerende oplæg. Gå lange ture i de smukke omgivelser ved klosteret. Så er dette retreat måske noget for dig.

Fra torsdag d. 8. september kl. ca. 16.00 til lørdag d. 10 september kl. ca. 16.00

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/1504570743185790/

Du kan se billeder fra klostret her: http://www.oerslev-kloster.dk

UDSOLGT. Det er muligt at komme på en afbudsliste.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *