Drop den menstruation!?

IMG_5784   IMG_5783

(Du finder min kalender nederst i nyhedsbrevet)

Som jeg skrev om i sidste nyhedsbrev, så var det Valborgsaften i lørdags – en aften som markerer porten ind til sommeren. Og det var også sådan det føltes her, hvor jeg bor. Jeg stod op til et meget lunere vejr søndag morgen. Vi tændte ”Valborgs-blus” i form af et par lamper i haven, og nød den meget lyserøde aftenhimmel. Og dagen efter var vi i haven, hvor min mand og pigerne væltede legehuset. End of an era, blev vil alle fire enige om. Men som bekendt, når vi slutter noget, når vi lukker døre, så er der altid nogle nye, der åbner sig.

 

IMG_5787

 

Jeg er ganske glad for bladet Samvirke, som jeg holder, og jeg nyder deres artikler, deres perspektiver på sundhed, miljø og gode råvarer. Derfor blev jeg også overrasket, da jeg i dette nummer finder artiklen ”Så drop da den menstruation”, hvor budskabet er: hvorfor have menstruation, når det er så besværligt, og når du kan indtage hormoner og helt springe den over. Dette budskab bakkes op af udtalelser fra to gynækologer, der lister en lang række – i mine øje såkaldte!! – fordele op ved ikke at bløde. Jeg bliver så overrasket over, at et blad som Samvirke bringer en artikel med en så unuanceret vinkling på menstruation, en artikel der ikke også kigger på alle de fordele, der er ved at have en naturlig cyklus. Blødning, PMS og cyklus bliver beskrevet som værende sygdomme, som vi nu heldigvis kan holde fra døren?!

 

Der er ingen forståelse for, hvordan vores cyklus er et fint feed-back-system, som hele tiden giver os et praj om, hvordan vi har det både fysisk og psykisk. Der er ikke antydninger af en nysgerrighed om, hvorfor kvinder lider af PMS? Vores cykliske rytme er vores adgang til os selv, og vi afskærer os fra den mulighed ved at tage kunstige hormoner. Ligeledes lever vi i en kultur og et samfund, hvor vi har meget travlt, hvor pause og indadvendthed er en sjælden tilstand. Det er netop det, kroppen beder om op til menstruation. Rigtig mange kvinder oplever, at gener forsvinder eller reduceres markant, hvis vi giver os selv den mulighed op til vores blødning.

 

Problemet er blot, at den mulighed er der ikke mange kvinder, der giver sig selv. Vi lever i en kultur, hvor både mænd og kvinder skriger på mere ro, mere tid, mere langsomhed. Balancen ligger indbygget i den cykliske struktur, den struktur, der bor i alle kvinder. Fordi den både inviterer til udadvendthed, aktivitet og action, men også til indadvendthed, væren og pause. Den sidste del har vi nærmest skåret ud af vores samfund, og derfor er denne del at den kvindelige cyklus også i vejen for os. Så meget, at det er kærkommen for mange kvinder at ”tage en pille” og ikke mærke noget til det.

 

 

Min erfaring med at arbejde med cyklus siger mig, at det der dukker op – lige inden en menstruation – det der bliver ved med at dukke op igen og igen –  er noget, der vil dig noget. Og jo bedre du er til at deale med det måned for måned, jo bedre har du det både fysisk og psykisk. Men jo længere du skubber det, jo større vokser det sig. Hvis du helt er afskåret fra dig cyklus, og du også helt afskåret fra dette feed-back-system.

 

Jeg har linket til artiklen her: http://samvirke.dk/sundhed/artikler/drop-menstruationen-traet-bloede.html

 

Læs meget gerne med og lad mig høre dine perspektiver på emnet. Jeg er ikke ude i en heksejagt på dem, der tager p-piller og kunstige hormoner (det gør vel over halvdelen af de kvinder, jeg kender OG holder af ;O)). Og jeg har dybt respekt for hvert enkelt menneskes frihed til at vælge selv, men jeg vil rigtig gerne, at vi kunne tage en diskussion om, på hvilket grundlag kvinder vælger at tage disse hormoner.

 

Ved den enkelte kvinde, hvad det vil sige at have en naturlig cyklus? Hvor hun har oplevet, hvordan det er at kunne gennemleve de forskellige energier i en cyklus på en måde, der faktisk svarer til det, kroppen beder om? Eller medicinerer kvinder deres cyklus, fordi den passer så skide dårligt ind i det samfund, vi har fået skabt?! Tager kvinder dybest set deres hormoner, fordi de ikke vil være i vejen??

 

Min påstand er den: Menstruation gør ikke ondt. PMS findes ikke!! Smerter og PMS er biprodukter af en kultur, der ikke anerkender pausen og væren. De er biprodukter af, at vi tror, vi skal være i gang 24-7, og når vi stopper op, så dør vi, eller bliver udkonkurreret, eller… etc..

 

De er også et biprodukt af, at vi stadig har et lettere forkvaklet forhold til vores blødning, og at der stadig er en form for skamfuldhed forbundet med den. At vi har en arbejdsmarkedskultur, der er indrettet sådan, at du træder ind på arbejdsmarked – arbejder som ind i helvede – og stopper så igen fra den ene dag til den anden, når du skal pensioneres. Jeg tror ikke bare, det er kvinder, der kunne ønske sig, det var anderledes. Men lad os nu lege med, at kvinder fik lov til at indrette vores arbejdsliv efter vores cyklus, at vi en gang om måneden droslede ned, men måske så i sidste ende blev lidt længere på arbejdsmarked (kvinder bliver jo alligevel ældre end mænd?!).

 

Eller måske viser det sig – den tror jeg faktisk mest på – at vi kan udrette det samme på kortere tid, hvis vi får lov til at hvile og trække os indimellem. Hvad ville det mon gøre ved menstruationssmerter og pms, hvad ville det mon gøre ved tempoet og stressniveauet på arbejdsmarked? Og hvad nu hvis mændene blev inspireret til at gøre det samme – til indimellem at indlægge en pause? Jeg tænker, vi alle sammen – både kvinder og mænd – tørster efter den cykliske struktur på arbejdsmarked og i livet!!

 

Jeg ønske dig og dine en skøn uge, der bevæger sig mod Kr. Himmelfartsferien og med en vejrudsigt, der lidt ligner sommer.

 

Kærlig hilsen Mette

 

KALENDER:  

Lige om lidt er det mors-dag, og i den forbindelse har jeg tilbud på en-til-en-sessioner. Bestil en tid i denne uge (tiden skal blot bookes i denne uge, men behøver ikke at være afholdt), og få den for kun 400,- kr. (normalpris 800,- kr.). Vi kan som kvinder have let ved at sørge for alle andre end os selv, den ene dag tager den anden, det hele går måske lidt for stærkt, og du får ikke helt stoppet op og mærker efter. Til en en-til-session hos mig, har du mulighed for at tjekke ind hos dig selv, se lidt nærmere på det der rører sig lige nu hos dig, og om du evt. skal justere lidt. Du kan læse mere om en-til-en-sessioner her: http://mettehyldgaard.dk/laer-med-mig/en-til-en/ 

NY nordisk kvindecirkel2

Går du og overvejer Ny Nordisk Kvindecirkel, så afholder jeg et lille informationsmøde onsdag d. 1. Juni, kl. 16.30-17.30. Kom forbi og drik en kop te eller kaffe og få svar på alle de spørgsmål, du kunne have. Det er i Hjulmagerhuset, Hjulmagervej 3, 9000 Aalborg.

TILMELDING: på mail til kontakt@mettehyldgaard.dk eller  send en sms på mobilnr26133278

 

PAUSERUM I AALBORG YOGASTUDIO

TORSDAGS-PAUSERUM d. 28. april, d. 12. Maj, d. 26. Maj, d. 9. Juni, d. 16. Juni, d. 23. Juni og d. 30. Juni, kl. 19.00-20.15. PRIS: 100,- kr. pr. gang. STED: Aalborg Yogastudio, Vesterbro 18, 2. sal (bygningen Fremtiden)

ET MANDAGS-PAUSERUM mandag d. 23. Maj

ET TIRSDAGS-PAUSERUM tirsdag d. 7. Juni

Begge gange kl.: 16.30-18.00. Pris pr. gang 150,- kr.

Læs mere her: Pauserum, forår 2016

TILMELDING foregår ved at sende en mail eller en sms til: kontakt@mettehyldgaard.dk / 26133278. Betaling på disse hold foregår ved at indsætte pengene på Aalborg Yogastudios bankkonto: Merkur Andelskasse 8401-1250622

PAUSERUM PÅ DIN ARBEJDSPLADS

Kunne du tænke dig at opleve mit Pauserum på din arbejdsplads, så kig nærmere på denne brochure, som min dygtige grafiker Heidi Skodborg har lavet. Mail den eller print den ud til din chef. Eller hvis du er chef, så se, hvorfor dine medarbejdere skal forkæles med et Pauserum: Brochure om Pauserum

TILMELDING foregår ved at sende en mail eller en sms til: kontakt@mettehyldgaard.dk / 26133278. Betaling på disse hold foregår ved at indsætte pengene på Aalborg Yogastudios bankkonto: Merkur Andelskasse 8401-1250622

Du kan læse mere om Pauserum her: http://mettehyldgaard.dk/pauserum/

 

MØDREGRUPPE I BUTIK GEJST

Vi begynder igen d. 12. maj, hvis du er interesseret i at komme med på det næste hold. Du kan tilmelde dig her på mobilnr: 26133278 eller ved at sende en mail til: kontakt@mettehyldgaard.dk

Læs mere her: http://mettehyldgaard.dk/modregruppe-i-gejst/

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/1086768624736073/ 

 

FORDYBELSESDAG – SOMMERSOLHVERV

Lørdag d. 19. Juni laver jeg en fordybelsesdag med fokus på sommeren. Dagen består af en vekselvirkning mellem blide yogaøvelser, meditationer, inspirerende oplæg, stilhed og refleksioner.

Tid: kl. 10.00-15.00

Sted: Hjulmagerhuset, Hjulmagervej 3, 9000 Aalborg

Pris: 750,-kr. Prisen inkluderer ud over 4 timers undervisning en times pause med en let frokost. Kaffe/te og snack

TILMELDING: kontakt@mettehyldgaard.dk eller mobil 26133278. Du betaler ved at indsætte pengene på dette kontonummer 7790 1041127 i Salling Bank

 

NY NORDISK KVINDECIRKEL

Der er igen mulighed for at deltage i denne cirkel i 2016, vi begynder i september. Datoerne for mødegangene er: onsdage d. 14. september, d. 12. oktober, d. 16. november, d. 14. december, d. 11. janaur, d. 15. februar, d. 15. marts, d. 12. april, d. 3. maj og d. 7. juni.

Du kan læse meget mere her:http://mettehyldgaard.dk/workshops-forlob/

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/514441442076406/ 

 

RETREAT FOR KVINDER PÅ ØRSELV KLOSTER

Har du lyst til i et par døgn at trække dig fra hverdagen og alle hverdagens gøremål. Få serveret dine måltider, blive guidet i blide yogaøvelser og meditationer, få inspirerende oplæg. Gå lange ture i de smukke omgivelser ved klosteret. Så er dette retreat måske noget for dig.

Fra torsdag d. 8. september kl. ca. 16.00 til lørdag d. 10 september kl. ca. 16.00

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/1504570743185790/

Du kan se billeder fra klostret her: http://www.oerslev-kloster.dk

 

 

 2 thoughts on “Drop den menstruation!?”

 • Kære Mette.
  Hvor er jeg glad for at læse din reaktion på Samvirkes artikel – jeg havde nøjagtig samme følelse af at sidde med et blad, som jeg altid har været glad for at læse pga. at emnerne ofte bliver belyst fra mange sider og jeg dermed føler mig velinformeret, når jeg har læst bladet. Efter at have læst denne artikel var jeg nærmest lamslået over ensidigheden af den, og jeg må indrømme at jeg har en fornemmelse af at der ligger noget medicinal markedsføring i den. Men det kan jo ikke være tilladt i et forbrugerblad?!?
  Jeg har været til foredrag med dig om at leve med min cyklus, og på daværende tidspunkt havde jeg en hormonspiral. Det første jeg gjorde dagene efter dit foredrag var at bestille tid til at få den fjernet. Jeg blev så inspireret af dig til at lære min egen indre GPS at kende, og jeg glædede mig som en forventningsfuld teenager til at skulle have min menstruation igen:) Og jeg har ikke fortrudt! Hver måned elsker jeg at vide at jeg lytter til min krop og netop tør give mig hen til de dage, hvor jeg er tung og træt, og tør skrue helt ned for blusset, fordi jeg ved, at der er en rigtig god grund til denne tilstand og jeg kan se at den kommer efter – og før- mange andre dage med masser af god energi til at være udadvendt osv. Jeg har fulgt dit onlineforløb og hver måned tegner jeg en ny cirkel, hvor jeg så skriver min cyklus ind, dag for dag, krop, energi, sult, søvn, humør osv. Og det er et fantastisk redskab netop fordi jeg så kan se, når jeg står midt i de tungere dage, at der også har været masser af ‘lette’ dage. Og jeg ville ikke undvære de ‘tunge’!
  Jeg synes at du skal skrive til Samvirke om du må komme med et andet perspektiv på emnet….
  Tak for dig!
  Kh Nanna.

 • Kære Mette.
  Tak for dine kommentarer til artiklen i Samvirke. Jeg blev selv – som du beskriver – helt forbløffet over at læse den artikel. Og jeg blev faktisk også vred, fordi det ikke var god undersøgende journalistik. Tværtimod. Det var et standpunkt, der fik lov at dominere hele artiklen. Og kilderne var – som du skriver – læger og speciallæger med en særlig vinkel på spørgsmålet. Man skal ikke vide særlig meget om kildekritik for at kunne se tendensen og stoppe op og spørge til om der kunne være andre synsvinkler på den sag. Men i stedet for at gøre det, videregiver journalisten ukritisk den ensidige holdning og gør artiklen – og Samvirke – til talerør for en radikal holdning til menstruation. Når jeg skriver radikal tænker jeg konkret på at kalde en naturlig tilstand for en sygdom, at beskrive PMS som noget der entydigt bør kureres med medicin. “De eneste blødninger en kvinde har brug for, er der hvor hun bliver gravid”, står der i artiklen. Ja vel, ja! Så ved vi det! Vi er produktionsenheder og kroppen er kun berettiget, når vi anvender den til reproduktion. Come on! Det er jo reduktionisk biologisme af værste skuffe. Tænk hvis man sagde det samme om sex, at der kun var brug for en udløsning, når der skulle laves børn? Det er så langt ude en argumentation. Og så arrogant en holdning til kroppen. Der er absolut ingen respekt for kroppens fintmærkende systemer og alt det vi endnu ikke ved om den. Tak for at du skriver så fint om det! Leve kroppen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *