Nydelse og selvomsorg

IMG_5292

(Fra Ny Nordisk Kvindecirkel )

Så er det vinterferie her hos os, og i den anledning vil jeg skrive lidt til dig om nydelse. Det var et emne, vi var samlet om i sidste uge i Ny Nordisk Kvindecirkel, og jeg fik lyst til at dele noget af det med jer.

 

Engang var nydelse for mig blot et ord fra en sætning: Du skal yde, før du kan nyde. En lille parentes dér til sidst, noget der kom efter alt det rigtige, det der virkelig betød noget. Og hvad nydelse så var for noget, ja, det var vel nærmest et eksotisk, ukendt og halvforbudt fænomen.

 

Nydelse er i dag en disciplin jeg hele tiden øver mig på. Jeg oplever, at jeg kan glemme mig selv en fredag eftermiddag og så vågne op en mandag morgen med en følelse af tomhed og ensomhed. En lyst til alt muligt uden helt at vide, hvad det er, jeg har lyst til. Og så bliver jeg endnu engang mindet om, hvor vigtigt det er at prioritere nydelsen.

 

For omkring 5 år siden, bliver jeg en del af et kvindenetværk, hvor jeg påny bliver introduceret til begrebet nydelse. Her bliver nydelse dyrket og taget dybt alvorligt. Det var provokerende og overvældende for mig på dette tidspunkt. Det virkede så ekstravagant og egoistisk – og hvad skal der ikke blive af verden, hvis jeg går ned ad den vej…? Hvad skal der ikke blive af det hele, hvis jeg nyder, før jeg yder. Og hvordan bærer jeg mig i det hele taget ad, hvis det nu var!? ;O)

 

Det, jeg oplevede hos de kvinder, der ”benhårdt” dyrkede nydelsen var, at der var ekstrem stor kærlighed fra dem og til verden. Stor kærlighed i deres måde at være i verden. Jeg blev ramt i hjertet over, at disse kvinder på den måde tager deres ansvar for verden, så alvorligt ved at vide, at det hele virkelig begynder ved dem selv – ved os selv!

 

Det var self-care på et højt plan.

 

I dag vender det også omvendt for mig, jeg synes egentlig, at det er enormt egoistisk ikke at varetage sine egen behov. Der er noget anstrengende i at være sammen med mennesker, der har overhørt sine egne behov, og på en eller anden måde ubevidst venter på, at andre opfylder dem.

 

Men det er så grundlæggende anderledes, end det de fleste af os har lært! Mange af os har lært at kigge ud ad først og opfylde andres behov og derefter vores egne behov. Det er for mig at se en af de største fejltagelser, vi kan gøre!

 

MEN HVAD ER NYDELSE SÅ?

Da jeg på ny blev introduceret for ordet, var min tanke: det har noget med sex at gøre!? Og det kan det også sagtens have. Men nydelse udfolder sig i alle mulige aspekter og begynder med at svare på spørgsmålet:

 

Hvad nærer mig? Hvad er det, der virkelig, virkelig nærer mig?

 

Og det kan vitterlig være alt fra en god kop kaffe, en gåtur i naturen, en massage, sidde stille og betragte en solstråle, danse, få nyt tøj, dejlig sex osv…..

 

Engang var nydelsen knyttet til noget helligt. Gennem seksuel nydelse skabes nyt liv, livet skabes simpelt hen gennem denne kraft. Chancen (eller risikoen om man vil) for befrugtning er større, når en kvinde har orgasme ved et samleje. De bevægelser, som en orgasmen (nydelsen) skaber i underlivet, er befordrende for frugtbarheden.

 

Da de patriarkalske religioner gjorde sit indtog for over 3000 år siden, blev nydelsen gjort til noget skamfuldt. Et samleje var et nødvendigt unde, for at kunne videreføre slægten og lysten var farlig. Vi kan stadig finde rester i vores sprog, som viser tilbage til denne opfattelse: skamben og skamlæber er ord, som betegner dele af kvinden, som netop værende skamfulde. Før de patriarkalske religioners indtog blev det kvindelige kønsorgan opfattet som noget helligt, noget man tilbad, det var derfra livet kom (ja, det gør det jo faktisk stadigvæk)!! Undervejs i historien er det kvindelige underliv blevet gjort til noget skamfuldt og den lyst og nydelse, der er forbundet med befrugtning ligesådan (har du lyst til at læse mere om dette, linker jeg her til en artikel, jeg har skrevet, der hedder Det dernede.. http://time2be.dk/mest-for-kvinder/nydelse-og-lyst/det-dernede )

 

 

OG HVAD HAR DET SÅ AT GØRE MED OS I DAG?

Det er min påstand, at der eksisterer en kulturel hvisken, der til stadighed hvisker os i øret, at du skal yde, før du skal nyde. Og nyder du alt for meget, så er det næsten forbudt!! Det kan godt være, at vi ikke lægger mærke til det, men går vi vores indre dialoger efter i sømmene, er det min erfaring, at rigtig mange af os, har svært ved at fylde os selv og vores hverdag med nydelse før ydelse.. Og virkelig læne os ind i tilliden til, at vi gerne må have det godt.

 

 

Nydelse er for mig at se et kraftfuldt og revolutionært værktøj, det er vildt, hvad der kan ske i et kvindeliv, hvis hun tager nydelse ”dødsens-alvorligt” og begynder at dyrke det på dagligt plan. Nydelse har store fysiologiske konsekvenser for en kvindekrop, når vi nyder, producerer vi en masse gavnlige hormoner, der reducerer stress, booster vores binyrer, modvirker tristhed, sygdom og depression. Nydelse forener os med vores livskraft og får os i god kontakt med, hvem vi er, og hvad vi virkelig har lyst til at fylde vores liv med.

 

 

Jeg oplever selv, at når jeg lukker nydelse ud af mit liv, når jeg glemmer at opfylde mine egne behov, så bliver jeg slidt, træt, men også hård og kontrollerende, jeg føler mig afskåret fra andre. Jeg har lettere ved at råbe af dem, jeg elsker, og jeg har en tendens til at overreagere. Når jeg lukker nydelse ind i mit liv, føler jeg mig opfyldt, blød og forbundet. Jeg bliver bedre til at give og modtage på en naturlig måde, og jeg er bedre til at reagere på omverden på passende måde.

 

Hvad er nydelse for dig? Og hvad koster det dig, hvis du glemmer din nydelse?

 

Her får du nogle nydelses-momenter fra min uge:

IMG_5314

Min mor har strikket bomulds-karklude til mig.

 

En tur hos Lisa Næblerød til Japansk Lifting. Hele oplevelse fra at blive puttet under tæppet, få påført maske, modtage massage, til bagefter at få lov at ligge og slappe af. Jeg føler mig så næret efter denne behandling. Hvis du er nysgerrig, kan du finde Lisas facebookside her: https://www.facebook.com/Japansk-Lifting-og-Ansigtsakupunktur-Nordjylland-1387939258162124/?fref=ts 

 

IMG_5303

Mine røde tulipaner, som min mand og min datter kom hjem med.

 

Er du blevet nysgerrig på nydelsen, kan jeg tippe dig om, at min workshop d. 21. marts blandt andet har emnet nydelse på programmet.

Du finder den her på Facebook: https://www.facebook.com/events/505927662945665/

Du kan også læse mere her: Fordybelsesdag 21. marts

 

Jeg smutter til København i slutningen af ugen, hvor jeg vil invitere endnu mere nydelse ind i form af en spændende workshop, jeg skal deltage i. Derfor hører du først fra mig igen om to uger. Du er meget velkommen til at dele mit nyhedsbrev, hvis du kender nogen, du tænker kunne have glæde af mine ord.

 

Mange kærlige hilsner Mette

 

KALENDER

 

PAUSERUM I AALBORG YOGASTUDIO 

PAUSERUM torsdage d. 17. marts, d. 31. marts, d. 7 april og d. 28. april, kl. 19.00-20.15. PRIS: 100,- kr pr. gang. STED: Aalborg Yogastudio, Vesterbro 18, 2. sal (bygningen Fremtiden)

TILMELDING foregår ved at sende en mail eller en sms til: kontakt@mettehyldgaard.dk / 26133278. Betaling på disse hold foregår ved at indsætte pengene på Aalborg Yogastudios bankkonto: Merkur Andelskasse 8401-1250622

 

ET LIDT LÆNGERE FORÅRS-PAUSERUM torsdag d. 3. marts, kl. 19.00-21.00. Pris: 200,- kr. STED: Aalborg Yogastudio, Vesterbro 18, 2. sal (bygningen Fremtiden)

TILMELDING foregår ved at sende en mail eller en sms til: kontakt@mettehyldgaard.dk / 26133278. Betaling på disse hold foregår ved at indsætte pengene på Aalborg Yogastudios bankkonto: Merkur Andelskasse 8401-1250622

Du kan læse mere om Pauserum her: http://mettehyldgaard.dk/pauserum/

 

MØDREGRUPPE I BUTIK GEJST

NYE DATOER: Vi begynder en ny omgang mødregruppe i Butik Gejst: Torsdage d. 3. marts, d. 17. marts, 7. april og d. 21. april, kl. 8.45-11.45. Pris 750,- kr.

TILMELDING: kontakt@mettehyldgaard.dk eller mobil 26133278. Du betaler ved at indsætte pengene på dette kontonummer 7790 1041127 i Salling Bank

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/1667881650137402/

Læs mere her: http://mettehyldgaard.dk/modregruppe-i-gejst/

 

FORDYBELSESDAG -FORÅR, JÆVNDØGN OG PÅSKE

Mandag d. 21. marts, kl. 16.00-21.00, Pris: 750,- kr. Sted: Hjulmagerhuset, Hjulmagervej 3, Aalborg.

TILMELDING: kontakt@mettehyldgaard.dk eller mobil 26133278. Du betaler ved at indsætte pengene på dette kontonummer 7790 1041127 i Salling Bank

Du finder begivenheden har på Facebook: https://www.facebook.com/events/505927662945665/

Du finder brochuren her: Fordybelsesdag 21. marts

 

WORKSHOP FOR TEENAGEPIGER OG DERES MØDRE

Torsdag d. 10. marts, kl. 16.30-19.00 laver jeg i Sofiendalyoga en workshop for teenagepiger og deres mødre med fokus på cyklus og menstruation.

Se brochuren her: Workshop for teenagepiger og deres mødre

 

NY NORDISK KVINDECIRKEL

Der er igen mulighed for at deltage i denne cirkel i 2016, vi begynder i september. Datoer kommer til foråret. Du kan læse mere her:http://mettehyldgaard.dk/workshops-forlob/

Flere kvinder har ønsket at komme på en tilmeldingsliste, og der former sig allerede nu en skøn gruppe af kvinder, der har lyst til at være med, når cirklen igen dannes til september. Du er meget velkommen til at maile eller ringe til mig, hvis du har spørgsmål, eller går og overvejer, om det er noget for dig.

 

RETREAT FOR KVINDER PÅ ØRSLEV KLOSTER

Har du lyst til i et par døgn at trække dig fra hverdagen og alle hverdagens gøremål. Få serveret dine måltider, blive guidet i blide yogaøvelser og meditationer, få inspirerende oplæg. Gå lange ture i de smukke omgivelser ved klosteret. Så er dette retreat måske noget for dig.

Fra torsdag d. 8. september kl. ca. 16.00 til lørdag d. 10 september kl. ca. 15.00.

Program + flere detaljer kommer snart.

Du kan se billeder fra klostret her: http://www.oerslev-kloster.dkSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *