November og døden

November og døden

Det har været nogle helt fantastisk smukke dage på det sidste. Sikke farver vi får lov til at betragte i dette efterår. Det er som om varmen, de ændrede temperaturer, giver både bladene og himlen flere farver?! Og træerne får lov til at beholde deres blade længere.

 

I onsdags var det Allehelgens aften, porten ind til vinteren. Selv om jeg nok er en af dem, der har det lidt stramt med, at vi adopterer den amerikanske tradition med Halloween, så tænker jeg dog alligevel, at denne tradition på en måde har givet os Allehelgens aften tilbage. Og så elsker jeg altså også de gyldengule, orange lys fra græskarene. I den danske folkekirke er man begyndt at tænde lys for de mennesker, der er døde i sognet i løbet af det sidste år. I vores ellers så dødsforskrækkede kultur har vi fået en mulighed for at være med dem, der ikke længere er her.

 

En kær venindes far er død her i oktober. Med det smukkeste efterårs-baggrundstapet tog han sin afsked. Han gav sig til at planlægge sin død, da han erkendte, at der ikke var andre veje. Han turde erkende det, og han kunne give sine nærmeste den gave, at han havde taget stilling. For de fleste er  dødsangsten enorm. Den kan være så stor, at den forhindrer os i at leve livet. Og den kan forhindre os i at være nærværende med vores kære, når vi tager afsked. Det kan lyde paradoksalt, men i det øjeblik vi erkender, at vi er dødelige, i det øjeblik tager vi vores liv til os. Jeg får den tanke, at vi lever, som om vi ikke skal dø. Det er noget, der sker for andre?! Vi lever i en kultur, hvor det synes som en kollektiv fornægtelse: At vi skal dø. At det er en fiasko for dem, det sker for?! Men for mig at se, så stjæler vi af selve livet, ved at gå med på den overbevisning. Hvis vi lever livet, som om det aldrig slutter, kan vi måske give os selv lov til at ”sjuske” med det: ”det er ok, at jeg ikke er så tilfreds med mit job, mit liv, min kæreste, min hjem, det bliver bedre, når….”  Og på den måde kan man lulle sig selv ind i en søvngængertilstand, hvor den ene dag tager den anden, og det er jo alligevel kun de andre, der skal dø.

 

Jeg oplevede – dog kun udefra – noget rigtig fint ved, at min venindes far turde dø. Det gav en ro omkring hans sidste tid, hvor han havde tid til at sige farvel, han turde afskeden. Han turde sætte sit præg på begravelsen og planlægge den, så han i den grad var tilstede på dagen. Han frigav et rum, hvor der var plads til at kunne dø og til at tage afsked.

 

Naturen viser os det på smukkeste vis hvert eneste år, hvordan vi skal dø. Smukt og ubønhørligt sker der en evig udvidelse og sammentrækning, en bevægen sig ind i vinteren og mørket og ud i foråret igen. Muld, duften af opløsning, jord og frugtbarhed, en fejring af det, der er høstet, død og forgængelighed. Bladene, der skal blive til den muld, forårets frø skal gro i. For det der vises i årstiderne er jo netop, at det ikke ender, der i mørket. Det bliver nemlig forår igen. Hvilket giver mig alt mulig grund til at tro, at årstidernes mønstre og strukturer blot er en spejlings af universets, og at der også på den anden side af døden, er et lys.

 

Kærlig hilsen Mette

 

 

MIN KALENDER: 

 

NY NORDISK KVINDECIRKEL 2018-2019

CIRKLEN ER DANNET.

 

Jule-PAUSERUM

Tirsdag d. 18. dec, kl. 19.00-20.15 ( UDSOLGT)

Tilmelding og flere informationer her: http://mettehyldgaard.dk/produkt/oktober-pauserum/

Rummet vil være klar, så du kan lægge dig på måtten 15 min før, og du har også mulighed for at blive liggende 15 min efter, hvis du har brug for at blive i den afsluttende meditation lidt længere. Der er te på kanden, så du også kan bruge tiden både før og efter til at nyde en kop te.

 

 

NYTÅRS-PAUSERUM ( 4 pladser tilbage) 

Søndag d. 30. December, kl. 14.00-16.00

Tilmeldinger og flere informationer her: http://mettehyldgaard.dk/produkt/nytaars-pauserum/

Du finder begivenheden på Facebook her: https://www.facebook.com/events/762548017418174/

 

 

CYKLUS-WORKSHOP

Søndag d. 10. Februar, kl. 10.00-16.00

Tilmelding og flere informationer her: http://mettehyldgaard.dk/produkt/cyklusworkshop-goer-din-cyklus-til-din-styrke/

Du finder begivenheden på Facebook her: https://www.facebook.com/events/857180024487530/

 

VINTER-RETRÆTE VED ØRSLEV KLOSTER ( 2 pladser tilbage)

Fredag d. 18. Januar, kl. 16.00 til søndag d. 20. Januar, kl. 16.00. Du kan læse mere her: http://mettehyldgaard.dk/roedt-er-det-nye-sort/

Du finder begivenheden på Facebook her: https://www.facebook.com/events/722603538130735/

 

ENE-RETRÆTE I SKØNT

Har du brug for lidt tid til dig selv, måske til at skrive, eller fordybe dig i noget. Måske blot til at få en god nats søvn og en stille morgen, så har du mulighed for at lave dit eget ene-retræte i SKØNT. Du kan leje loungen  (seng + skrivebord) med adgang til toilet, bad og køkken. Og med mulighed for at benytte yogasalen (efter aftale).

For at booke dit eget ene-retræte, skal du sende en mail til kontakt@mettehyldgaard.dk

 

GIV DIG TID, MOR

Du finder min bog Giv dig tid, mor her: http://mettehyldgaard.dk/shop/

 

Find mig på Instagram: https://www.instagram.com/mette_hyldgaard_skovmose/

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *