Sensommer, moderskab og åndedræt

IMG_4326  IMG_4316

(du kan se min kalender nederst i nyhedsbrevet)

 

Jeg elsker sensommer, der er noget helt særligt ved den mættethed, der er i luften på denne tid. Jeg elsker også den overflod, som naturen er så fyldt med i form af bær, frugter og alt det andet, vi kan høste lige nu.

Mine forældre og min moster har lige været på besøg og overnattet, og jeg nyder meget, når kvinder i tre generationer er sammen hen over et par dage. Vi har været ude at plukke brombær, lavet mad sammen og gjort ren. Det kan måske lyde meget gammeldags alt sammen, men der er altså noget meget nydelsesfuld i at gøre disse helt lavpraktiske ting sammen, mens vi får vendt stort og småt. Pigerne er også gået til og fra og har været på venindebesøg og overnatning ;O)

 

FullSizeRender

I torsdags havde jeg den store fornøjelse at påbegynde mødregruppe i Butik Gejst. 10 skønne damer og deres mindst lige så skønne babyer. Det er noget, jeg længe har haft lyst til, men skulle lige finde den rigtige form, og det synes jeg er lykkes mig nu. I torsdags var vi samlet om emnet Den gode mor?! Og jeg bad mine deltagere reflektere over, hvad de havde lært om den gode mor. Jeg gav dem følgende spørgsmål:

 

Hvad har du lært af medierne om den gode mor?

Hvad har du lært af kvinderne i din familie om den gode mor?

Hvad syntes du selv kendetegner den gode mor?

 

Jeg er i den forløbne uge i flere omgange blevet spurgt om, hvorfor jeg interesserer mig for moderskab, nu hvor mine egne piger ikke længere er små: Hvorfor er det interessant, når du ikke er der længere? Hvorfor gider du, når du ikke selv har små børn? Men for mig er moderskabet helt fundamentalt. Den måde vi betragter moderskabet på, og den måde vi som kvinder hver især udlever vores moderskab på, er med til at forme vores samfund. Relationen mellem mor og barn er den mest bærende relation i livet, derfra hvor det hele begynder, og det holder jeg aldrig op med at synes er utroligt spændende. Prøv evt. selv at besvare de ovenstående spørgsmål og se, om der ikke dukker en ny dimension op i din egen forståelse – enten i relationen til dine egne børn, eller i forholdet til din egen mor. Disse temaer er efter min mening en ”never ending story”, der altid kan vækstes på.

 

Lige for tiden er jeg endnu engang dykket ned i åndedrættet. Jeg arbejder meget indgående med at fordybe mig i åndedrættets fire elementer: indånding – pause – udånding – pause.

 

Jeg har skrevet om åndedrættet før i mit nyhedsbrev, men lige som moderskabet er også åndedrættet så fundamentalt og bliver ved med at udfolde sig for mig. Og også den måde vi betragter vores åndedræt har stor betydning for livet. Helt lavpraktisk, så er åndedrættet din forbindelse til livet – det er med åndedrættet dit liv begynder og slutter. Ligeledes er det gennem åndedrættet, du giver liv til din krop, det transporterer ilt til alle kroppens processer og det transporterer affaldsstoffer ud af kroppen igen. Jo, bedre du udnytter dit åndedrætspotentiale, jo bedre fungerer alle kroppens processer. Et dybt og roligt åndedræt reducerer stress og syre-niveauet i kroppen. På det mere filosofiske niveau, så kan man sige, at alt findes i et åndedræt. Et åndedræt består af: en forandring, en pause, en given slip. Når vejrtrækningen bevæger sig ind i kroppen, sker der noget nyt – der indtræffer en forandring – herefter opstår der en pause, som igen afløses af, at kroppen giver slip på vejrtrækningen igen. Pause. Forandring på ny – et nyt åndedrag bevæger sig ind i kroppen. Og sådan forstsætter det hele livet. Nogle åndedrag er korte, andre lange, nogle er dybe andre overfladiske, nogle er hurtige og andre er langsomme. Men det ligger altid som et baggrundstæppe til alt det, der foregår i dit liv. Alle andre processer i livet indeholder også en forandring, en pause og en given slip. Vi bevæger os hele tiden ind i noget nyt, oplever pauser, og at vi må give slip på noget – både frivilligt og ufrivilligt.

 

Ved at dykke ned i åndedrættet, får du mulighed for at blive kendt med livets mest grundlæggende processer og blive tryg ved dem.

 

IMG_4325

 

Du er født med at naturligt og fuldkommet åndedræt, og undervejs i livet kan du tillægge dig vaner, hvor du spænder forskellige steder i kroppen. Den spænding gør, at det kan være svært at give plads til åndedrættet. Ved nænsomt at arbejde med åndedrættet kan du vende tilbage til et mere frit og fuldkomment åndedræt. Ved mere bevidst at kunne kontakte det dybe og rolige åndedræt, kan du også invitere mere ro og fokus ind i kroppen, når du har brug for det. Oplever du enten stor forandring eller fastlåsthed i dit liv, kan åndedrættet hjælpe dig på vej. Dette arbejder jeg med både i mine Pauserum og i min en-til-en-sessioner. Og jeg oplever, at fx eksamensangst og uro i kroppen kan reduceres markant, blot ved at blive ven med sit åndedræt.

 

Sensommer, moderskab og åndedræt. Sensommeren er naturens pause – inden den giver slip i efteråret. Moderskabet er en af de største forandringer i en kvindes liv og åndedrættet indeholder det hele ;O)

 

Jeg ønsker en dejlige uge til dig og dine med masser af dybe og rolige åndedræt og sprøde sensommerstunder.

 

Kærlig hilsen Mette

 

 

Kalender:

 

PAUSERUM

 

Der er Pauserum hver torsdag fra kl. 19.00-20.15. Søndag d. 13. September er der et lidt længere Pauserum.

 

Læs mere her: Sensommer 2015

 

I onsdags begyndte igen Ninas Pauserum, som er en gruppe kvinder – kollegaer og veninder – der har samlet deres eget pauserum, hvor vi mødes en gang om måneden. Har du også lyst til at samle dit eget Pauserum, så mail eller ring til mig og hør nærmere (kontakt@mettehyldgaard.dk eller 26133278)

 

 

GIV DIG TID, MOR

Min e-bog Giv dig tid, mor bevæger sig lige så stille rundt til kvinder i hele landet, og jeg glæder mig i hjertet hver gang. Jeg håber så meget at høre fra jer, hvis I har kommentarer eller inspiration til mig.

 

Læs mere om min e-bog her: http://mettehyldgaard.dk/laer-med-mig/giv-dig-tid-mor/ 

 

GØR DIN CYKLUS TIL DIN STYRKE

Mit online-forløb Gør din cyklus til din styrke sælges her hen over sommeren til 399,- kr., og du har lige nu gratis adgang til hele introvideoen til forløbet.

 

Du kan se mere her: http://mettehyldgaard.dk/laer-med-mig/gor-din-cyklus-til-din-styrke/

 

 

NY NORDISK KVINDECIRKEL (2 PLADSER TILBAGE)

Til sensommeren laver jeg en netværkscirkel for kvinder, hvor vi mødes over sensommer, efterår, vinter, forår og sommer igen. Hvor vi går gennem årstiderne sammen og går på opdagelsen i den nordiske kvindes hverdagsliv. Hvad er vilkårene for den nordiske kvinde i den tid, vi lever i? Hvad kan vi lide ved dette liv? Og hvad vil vi gerne forandre? Hvordan kan vi hjælpe hinanden med at skabe disse forandringer? Hvordan kan vi skabe mere glæde og nydelse i livet? Hvordan kan vi bruge årstidens rytme, men også den cykliske rytme til at vækste og træffe gode beslutninger?

 

I Ny Nordisk Kvindecirkel arbejder vi i en vekselvirkning mellem blide yogaøvelser, meditationer, inspirerende oplæg, refleksioner og dialoger. Vi har fokus på det ganske særlige ved at være kvinde, og på hvordan vi ved at lytte til vores krop og vores essens kan skabe positive forandringer i livet.

 

Mellem mødegangene danner vi makkerskaber i cirklen, som føles ad en måned af gangen. Der bliver skabt rammer for dette makkerskab, men det er op til de enkelte deltagere at udfylde disse rammer. Ideen med makkerskabet er, at de emner, vi har arbejdet med kan udfolde sig yderligere i disse makkerskaber.

 

Læs her, hvad en af tidligere deltager har skrevet til mig, om at deltage i min cirkel:

Jeg har virkelig nydt at deltage i kvindecirklen. Det er fedt at man kan vælge at læse de tekster, der sendes rundt på forhånd, tage noter og læse videre på den viden som Mette formidler. Eller man kan vælge blot at møde op og tage imod og opleve og lære det, man lærer i nuet. Uanset hvordan man deltager er der mulighed for en dyb og vigtig oplevelse.

Som fuldkommen nybagt mor har cirklen fungeret som et perfekt frirum for mig. Den ene gang om måneden, der har været reserveret til mig selv, min krop og mine tanker – i et både større og dybere perspektiv end livet med et spædbarn og søvnmangel ellers tillader én. Det gode ved Mettes cirkler er, at uanset om man er en person, der forstår tingene gennem hovedet eller gennem kroppen, så bliver ramt i hjertet under alle omstændigheder.

Jeg kan varmt alle anbefale kvinder i alle aldre at tage plads i cirklen. Kvinder har glemt hvor meget visdom og styrke de har at give til hinanden. Det er Mette med til at genoplive og det rummer et enormt potentiale, som jeg under alle kvinder at stifte bekendtskab med.

 

Du kan downloade en brochure her: Ny Nordisk Kvindecirkel

 

 

MØDREGRUPPE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR, INSPIRATION, REFLEKSION OG GOD KAFFE

Vi er lige gået i gang. Men der er opstart med en ny omgang mødregruppe igen til oktober.

Du kan læse mere om mødregruppen her: Mødregruppe

 

 

FOREDRAG

Giv dig tid, mor foredrag om moderskabet, onsdag d. 2. September, kl. 19.00, Cafe Gaia Art, Harrestrupvej 14, Holstebro. Pris: 150,- kr. Prisen inkluderer kaffe, te og muffins.

Tilmelding: kontakt@mettehyldgaard.com eller 26133278

 

Du kan downloade plakat her: Giv dig tid, mor

 

FOREDRAG I ÅRHUS OG KØBENHAVN ER UNDER PLANLÆGNING, DATOER KOMMER SNART.

 

 

FØDSELSFORBEREDELSE

Så er der nye datoer til det næste fødselsforberedelseshold, som jeg laver sammen med jordemor Tina Daasbjerg.

Læs mere her: Fødselsforberedelse, plakat, 07.12.14Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *