Vi balancerer på en knivsæg mellem smerte og nydelse, når vi føder

Vi balancerer på en knivsæg mellem smerte og nydelse, når vi føder

Glædelig farsdag og en kærlig hilsen til alle de skønne og dejlige fædre derude. Jeg er så privilegeret at have en meget dejlig og kærlig far selv og en til mine to piger.

 

Du hørte ikke fra mig sidste mandag. Jeg var i København i weekenden, og nåede blot aldrig til at skrive og sætte ord på, men what a weekend – sikke et vejr, varme vinde på arme og ben – og jeg var i brillant selskab. Jeg deltog i Debra Pascali-Bonaros workshop Bring love and joy to childbirth, og tilbragte dage sammen med hende og mange andre skønne kvinder.

 

Og nu.. her en uges tid efter.. forsøger jeg at sætte ord på. Jeg bliver så fascineret af det hver gang, jeg tilbringer tid sammen med kvinder på denne måde, hvad der sker med mit nervesystem. Debra fortæller, at der er forskning, der netop peger på, at der udløses oxytocin (kærlighedshormonet) hos kvinder, når vi er sammen, og det resonerer dybt med, hvad jeg selv oplever i mit system. Debra er blandt andet kendt for sin dokumentarfilm ”Orgasmic birth. The best kept secret”, og jeg må sige, at jeg har været dels total fascineret af det, men også noget forbeholden.

 

Er det ikke lige at strække den for langt?

 

Men weekenden var en fantastisk erkendelsesrejse, eller måske nærmere en påmindelse om noget, jeg allerede vidste i min krop, qua mine egne fødsler, men som jeg ikke havde et sprog for, og derfor slet ikke forstod.

 

Det ligger så dybt i os – som en meget stærk overbevisning – at det gør ondt at føde. Det er de historier, vi hører, og hører vi andre, kan der være en tendens til, at vi enten ikke tror på det, eller synes “at denne kvinde skulle tage at holde det for sig selv og lade alle os andre holde fast i, hvor smertefuldt det var”. Det er næsten på højde med blasfemi at sige, at det er dejligt at føde?! Men det er min erfaring, at vi balancerer på en knivsæg mellem smerte og nydelse, når vi føder, og det handler så meget om, hvilke omstændigheder, vi føder under: Hvad er det for nogle rammer, vi får skabt for den fødende kvinde?

 

På workshoppen havde jeg den glæde af flere omgange at være ”hende, som de viser øvelser på”, hvor flere doulaer og jordemødre på skift viste på mig, hvordan de støttede en kvinde under fødslen. Jeg har haft gode, naturlige fødsler uden indgreb – og især nok set udefra – såkaldte perfekte fødsler. Men denne omsorg og tryghed, som disse kvinder kunne give mig, ved hjælp af deres berøring og nærvær, rørte mig så dybt og gav mig en klar fornemmelse af, hvordan vi kan lukke meget mere nydelse ind i vores fødsler (her kan far (partner) til baby også spille en meget vigtig rolle i den måde han/hun giver og støttes i at give til den fødende kvinde). Det gav mig en klar fornemmelse af, at vi kan flytte os til en helt anden liga. En liga, hvor vi også erkender, at den måde en baby kommer ind i en kvinde, minder så meget, om den måde en baby kommer ud af en kvinde. Det er de samme muskler, de samme hormoner og ofte også de samme lyde. Men det er som om, vi kan have utrolig svært ved at håndtere, at sex og fødsel har noget med hinanden af gøre?! Men jeg tænker, at det var da vi adskilte disse to, at det blev virkelig smertefuldt at føde børn.

 

Debra havde to dukker med – en Barbie og brasiliansk stofdukke. Begge gravide med babyer i maven. Barbie har ingen brystvorter, hvorfor hun ikke kan amme sit barn (der følger naturligvis sutteflasker med), og hun har ingen åbninger og derfor ikke noget sted, hvor barnet kan komme ud (kejsersnit?!) Hvorimod den brasilianske kludedukke har det hele – trykknapper som brystvorter – hvor baby kan knappes fast, en åbning, hvor baby og moderkage kommer ud.

 

Og hvad betyder det så mon overhovedet for vores (pige)børn, når de leger, hvad de leger med, og hvilke erfaringer og overbevisninger, de tager til sig?! Jeg tror, det betyder temmelig meget for, hvad de som voksne kommer til at opfatte som normalt. Hvad er det vi ser, hvad er det for nogle historier vi hører, og hvilke overbevisninger danner vi på baggrund af dette? Hvis vi er overbevist om, at det er et rent helvede at komme igennem en fødsel, er det meget belejligt blot at kunne ”åbne maven” og få sin baby ud. Men, hvad med alt den nydelse og power en kvinde kan møde i sig selv, når hun føder?

 

Det er åbenbart ifølge Debra nærmest umulig at finde en dukke – ud over denne brasilianske kludedukke – hvor mordukken afspejler de naturlige processer, hvor det barn, der leger med dukken får en fornemmelse af, hvordan vi som mennesker ankommer til denne verden?! Så sidder du med kreative evner og en lyst til at skabe en dukke, så tænker jeg, at det bare er med at komme i gang. Jeg tænker, vi mangler disse dukker. Og jeg tænker, at vi skal være meget mere nysgerrige på de fødselshistorier, hvor kvinder fortæller, at det var en god oplevelse – eller ligefrem fantastisk! For hvorfor blev det en god oplevelse? Hvad skal der til? Og hvordan skaber vi mange flere af dem?

 

Jeg ønsker dig en skøn uge i juni

 

Kærlig hilsen Mette 

 

 

KALENDER

PAUSERUM STOPPER I SIN NUVÆRENDE FORM

Her er datoer for Pauserum til og med juni måned. Herefter stopper Pauserum i sin nuværende form hver tirsdag, og vil i stedet dukke op som klasser, i takt med årstidernes skiften, nogle gange om året. Jeg skriver selvfølgelig her i nyhedsbrevet om disse klasser og lægger dem på Facebook på denne side: https://www.facebook.com/mettehyldgaardskovmose/

Datoer: tirsdage d. tirsdage d. 2. maj, d. 16. maj, d. 23. maj, d. 30 maj, d. 6. juni, d. 20. juni. d. 27. juni, kl. 17.00-18.15

Pris 110,-Kr. pr gang. Melder du dig til alle disse Pauserum samlet, er din pris: 600,- kr.

Tilmelding og betaling:
Tilmelding foregår ved at sende en sms eller mail til: 26133278 / kontakt@mettehyldgaard.dk Betaling foregår ved at overføre penge via mobilepay eller kontooverførsel til: 26133278 / 7790 1041127 Salling Bank
Bemærk, at din tilmelding først er endelig registreret, når pengene er overført.

Du kan læse mere om Mette Hyldgaard Skovmose og Pauserum her: www.mettehyldgaard.dk

 

 

NY NORDISK KVINDECIRKEL 2017-2018

DATOER FOR MØDEGANGENE I 2017-2018

Onsdage kl. 16.30-20.30: d. 13. september, onsdag d. 4. oktober, 1. november, 6. december, 10. januar, 7. februar, 7. marts, 4. april, 2. maj, 5. juni.

TILMELDING: kontakt@mettehyldgaard.dk / mobilnr.: 26133278
Pris. 7000,- kr.

Du finder flere informationer her: http://mettehyldgaard.dk/workshops-forlob/

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/1503720769662794/

 

 

 JUNI-RETREAT FOR KVINDER VED ØRSLEV KLOSTER (en plads tilbage)

Fredag d. 9. Juni, kl. 16.00 til søndag d. 11. Juni, kl. 16.00

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/1523539811007747/

Brochure

 

SENSOMMER-RETREAT FOR KVINDER VED ØRSLEV KLOSTER (4 pladser tilbage)

Torsdag d. 7. September, kl. 16.00 til lørdag d. 9. September, kl. 16.00

Du finder begivenheden her på Facebook: https://www.facebook.com/events/906705446132727/

Brochure

 

GIV DIG TID, MOR

Du finder min bog Giv dig tid, mor her: http://mettehyldgaard.dk/laer-med-mig/giv-dig-tid-mor/

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *